Centrope Summit 2013: Pokračujeme v budovaní silného cezhraničného európskeho regiónu

16.10.2013 Trnava

MESTO TRNAVA 15. 10. 2013 ─ Predsedovia regiónov a primátori miest regiónu Centrope sa včera v Modre stretli na Politickej rade cezhraničného regiónu štyroch krajín – Českej republiky, Rakúska, Maďarska a Slovenska, aby zhodnotili rozvoj doterajšej spolupráce pri napĺňaní Stratégie centrope 2013+, ktorej projekty a iniciatívy sa majú realizovať až do konca tohto desaťročia. Mesto Trnavu na summite zastupoval viceprimátor Bystrík Stanko.
Stratégia centrope 2013+ zastrešuje dlhodobé ciele spolupráce v štyroch kľúčových oblastiach: vedomostný región, ľudský kapitál, územná integrácia a kultúra a turizmus. Jej napĺňanie zabezpečujú akčné plány, ktoré definujú konkrétne ciele, kroky a nástroje.
Hlavným cieľom akčného plánu Infraštruktúra je vytvorenie rýchlej a plynulej dopravnej infraštruktúry, dostupných uzlov rozvinutých koridorov a hustej škály služieb cezhraničnej verejnej dopravy. Preto sa Politická rada centrope dohodla na vytvorení účinného systému cezhraničnej spolupráce poskytovateľov dopravy a odborníkov v oblasti prepravy v rámci Riadenia mobility centrope. Zároveň sa bude aktívne zasadzovať o investície do dopravnej infraštruktúry na európskej úrovni.
Akčný plán Turizmus si stanovil za hlavný cieľ zviditeľniť región centrope pre domácich a zahraničných turistov s využitím existujúcej centrope platformy, turistického portálu www.tourcentrope.eu. Politická rada sa dohodla, že túto značku budú všetci partneri centrope pracujúci v oblasti turizmu a kultúry zviditeľňovať na svojich domovských webstránkach a na relevantných marketingových nosičoch. Partneri sa dohodli aj na vytvorení pracovnej skupiny zloženej z vodných dopravcov a subjektov cestovného ruchu, ktorej úlohou bude podpora trvalo udržateľnej mobility a rozvoja turizmu prostredníctvom vodnej dopravy v podunajskom území.
Hlavným cieľom akčného plánu pre Vedomostný región je umožnenie spolupráce a posilnenie marketingu vedomostného regiónu. Partneri Politickej rady sa dohodli, že budú podporovať definovanie a rozvoj sľubných výskumných a inovačných oblastí cezhraničnej spolupráce, a tiež propagáciu a marketing rozvíjajúcej sa lokality pre priame zahraničné investície.
Cieľom akčného plánu Ľudský kapitál je zjednodušiť vznik vzdelanej a mobilnej pracovnej sily. Partneri sa preto budú snažiť podporovať vzdelávacie inštitúcie, aby rozširovali ponuky výučby jazykov našich susedov. Dohodli sa aj na vytvorení siete inštitúcií, zaoberajúcich sa integráciou cudzincov.
Pre zabezpečenie ďalšieho rozvoja, uľahčovanie a rozširovanie cezhraničnej spolupráce v centrope je nevyhnutné riadenie na profesionálnej a vysoko kvalifikovanej úrovni. Preto sa Politická rada centrope rozhodla pre založenie medzinárodného spoločného subjektu, ktorý môže priniesť požadovanú vysokú kvalitu riadenia spolupráce partnerov. Kroky potrebné na jej založenie sa uskutočnia v priebehu najbližšieho roka. Vytvorenie koordinačnej platformy si kladie za cieľ Česká republika (mesto Brno a Juhomoravský kraj), ktorá bude v roku 2014 predsedníckou krajinou centrope.
Súčasťou stretnutia bola aj verejná centrope konferencia o vinárstve a vinohradníctve. Vína z centrope regiónu vyhrávajú v súčasnosti veľa cien na renomovaných svetových súťažiach. Je preto prirodzené, že cieľom konferencie bola diskusia o možnostiach podpory vinohradníctva v Českej republike, Rakúsku, Maďarsku a na Slovensku. Partneri sa zhodli, že je potrebné podporiť vinohradníkov v regióne, podnietiť vzájomnú výmenu skúseností a hľadať možnosti spájania turistických vinárskych produktov s cieľom vytvárať spoločnú ponuku vinárskych balíčkov.
Podujatie je organizované v spolupráci s projektom RECOM SK-AT, ktorý je spolufinancovaný z programu cezhraničnej spolupráce Slovenská Republika – Rakúsko 2007 – 2013
Závery Politickej rady centrope budú dostupné na webovej stránke www.centrope.com
 

Vyberte región